inicijativa > individualni cilj liječenja boli
 

Kaj je individualni cilj zdravljenja bolečine (ICZ)Što je individualni cilj liječenja boli (ICL)

Individualnim ciljem liječenja bolesnik definira ciljnu jačinu i trajanje boli za koje zna da su prihvatljivi za njegov normalan tijek života.

 

O tom osobnom individualnom cilju liječenja bolesnik mora otvoreno razgovarati sa svojim liječnikom da bi zajedno mogli odlučiti koji su lijekovi u kombinacijama s drugim načinima liječenja boli za njega najprimjereniji.

 

Vodeći specijalisti za liječenje boli ističu veliku važnost definiranja individualnoga cilja liječenja boli.

Kako se određuje ICL

Već pri prvom posjetu liječniku bolesnik pomoću VAS-skale za mjerenje boli mora izmjeriti jačinu boli i zajedno s liječnikom odrediti individualni cilj liječenja (ona jačina boli koju je bolesnik spreman podnijeti). Određivanje ciljeva osobito je važno za bolesnike s kroničnom nemalignom boli s dugogodišnjim tijekom primarne bolesti. Pokazalo se da je takva dvosmjerna produbljena komunikacija bolesnika i liječnika uvjet za uspješnije liječenje boli koja često može prijeći u kroničnu ako se ne liječi.

 

Liječenje boli uspješno je samo onda ako se kod bolesnika uistinu postigne značajno poboljšanje kakvoće života.

Izbor odgovarajućega liječenja na temelju ICL

Kada liječnik za postizanje ciljeva koje je postavio zajedno s bolesnikom upotrijebi jače lijekove iz vrste opioidnih analgetika (lijekovi za ublažavanje boli), bolesnik se ne treba brinuti smije li uzimati te lijekove. Ti su lijekovi često bolje podnošljivi i učinkovitiji od slabijih analgetika iz drugih skupina, a osobito su sigurni za srce i želudac. Kako liječenje bude napredovalo, doze opioidnih analgetika mogu se postupno smanjivati i bez problema prekinuti liječenje kad više ne bude potrebno.

 
Inicijativa Hrvatskoga društva za liječenje boli s ljubaznom potporom poduzeća Medis Adria
 
Pristupom, pregledavanjem, odnosno uporabom ove internetske stranice potvrđujete da ste pročitali i razumjeli
te da se slažete s pravnom obavijesti i drugim ograničenjima uporabe ove stranice.