činjenice > ispitivanje boli u Europi
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

Raziskava o bolečini v Evropi

Ispitivanje boli u Europi – PAIN IN EUROPE

 

»Kronična bol nije samo simptom već je također kronična bolest kao i ostale kronične bolesti (šećerna bolest, povišeni krvi tlak, povišene razine masnoća u krvi…). Vrijeme je da se to počne odražavati u educiranju i financiranju zdravstvenoga sustava. Premalo je specijalista za liječenje boli. Liječenje boli još uvijek nije propisani sastavni dio educiranja liječnika.«
Profesor Harald Breivik, predsjednik EFIC (European Federation of IASP Chapters – EFIC)

 

»Kronična bol kompleksna je bolest, ali bolest kojoj se možemo suprotstaviti. Da bismo odstranili prepreke na putu učinkovitoga suzbijanja bolova, moramo se zalagati za edukaciju i komunikaciju te biti svjesni da bol zaslužuje jednaku pozornost kao bilo koja druga bolest koja pogađa 20 % stanovništva.«
Profesor Harald Breivik, predsjednik EFIC (European Federation of IASP Chapters – EFIC)

 

»Liječnici i političari moraju znati slušati bolesnike. Nadamo se da će ekonomski argumenti uvjeriti one koji odlučuju da uz trenutačne postupke za suzbijanje boli nismo pravedni prema bolesnicima. Za liječenje boli moramo učiniti više.«
Marit Lovig, vodeća članica norveškoga udruženja bolesnika s kroničnom boli i vodeća članica norveškoga parlamenta

 

Bol u Europi

Svaki peti Europljanin živi s mučnim bolovima, ekonomska šteta iznosi 34 milijarde eura, a 15 milijuna ljudi ponekad čak razmišlja o samoubojstvu. U sljedećim odlomcima možete pročitati o boli u Europi, koja je prvi put objašnjena ispitivanjem »Pain in Europe«.
S više od 46.000 anketiranih osoba to je dosad najveće i najpodrobnije ispitivanje (kronične) boli u Europi. Prvi su put prikazani stvarni učinci kronične boli da bi se milijunima oboljelih pokazao put kako ubuduće nadzirati vlastitu kroničnu bol. Iz skupine bolesnika s kroničnom boli izabrano je 5.000 osoba koje su detaljno odgovarale o svojoj bolesti i liječenju.

 

Kronična bol: velik problem

Kronična bol izuzetno je velik i vrlo raširen problem koji pogađa jednog od pet odraslih Europejaca:

 • Najveći je udio kronične boli u Norveškoj, Poljskoj i Italiji. Četvrtina odraslih navodi da ima kronične bolove.
 • U Španjolskoj je raširenost najmanja iako i tamo kronične bolove podnosi više od desetine (11 %) stanovništva.

Dugotrajni problem

Osobe s kroničnom boli prosječno sedam godina boluju od svoje bolesti, svaki peti čak 20 godina i dulje.

 • Trećina bolesnika stalno podnosi kronične bolove – čitav dan, svaki dan, 365 dana u godini.
 • Kod više od 50 % oboljelih više od dvije godine može trajati da se postigne odgovarajući nadzor boli.
 • Trećinu bolesnika bol toliko smeta da imaju osjećaj da »je više ne mogu podnositi«.

Kronična je bol skupa

Svake godine po čitavoj Europi izgubi se gotovo 500 milijuna radnih dana zbog kronične boli, što europsko gospodarstvo stoji najmanje 34 milijuna eura.

Neto troškovi mogu samo ukazati na stvarni gubitak radne snage. Svaka peta osoba zbog svoje boli izgubi radno mjesto. Neliječena kronična bol može uništiti život oboljelih, ometati njihov rad i obitelj te posljedično često izazvati depresiju.

 • Kod trećine svih bolesnika koji imaju kronične bolove dijagnosticirana je depresija kao neposredna posljedica boli.
 • Španjolska ima najviši postotak depresije (29 %) zbog bolova, slijedi Norveška (28 %). Najniži postotak depresije ima Danska.
 • Do 50 % bolesnika s kroničnom boli žali se na osjećaj nemoći ili nemogućnosti misliti, odnosno normalno funkcionirati.

Poremećena svakodnevica

Više od 40 % oboljelih od kronične boli tvrdi da bol utječe na njihove svakodnevne aktivnosti, od podizanja i prenošenja tereta do sporta i spavanja:

 • Gotovo svaki šesti bolesnik s kroničnom boli ponekad osjeća da mu je bol tako nesnosna da želi umrijeti.
 • Kod 34 % oboljelih smanjene su spolne aktivnosti, a 73 % bolesnika smatra da noću loše spavaju.
 • Čini se da je problem socijalne izoliranosti najveći u Francuskoj. Većina oboljelih (39 %) smatra da nije sposobna s drugima govoriti o svojoj boli.

Odnos između liječnika i bolesnika

Usprkos napretku u liječenju kronične boli još uvijek mnogi bolesnici s bolovima sasvim nepotrebno trpe zbog nedovoljnog mjerenja, procjene, nadzora i liječenja boli:

 • Velik dio (43 %) osoba s kroničnom boli smatra da se njihov liječnik više orijentira na njihovu bolest nego na bol.
 • Gotovo dvije trećine bolesnika navode da su »zadovoljni ili vrlo zadovoljni« svojim liječnikom koji liječi njihovu bol; zadovoljstvo je najveće u Belgiji (78 %), a najmanje u Poljskoj. Tamo je samo 20 % bolesnika »zadovoljno ili vrlo zadovoljno«.
 • Međutim usprkos tome dvije trećine bolesnika navode da njihovo liječenje boli lijekovima ponekad nije dovoljno učinkovito i da je samo kod jednoga od deset bolesnika dosad bol izmjerena VAS-skalom za mjerenje boli.
 • Zabrinjavajuće je to što je specijalizirani terapeut za liječenje boli pregledao samo 23 % bolesnika.
 • Trećina svih bolesnika smatra da njihov liječnik ne zna kako da njihovu bol dovede pod nadzor.

Liječenje boli

Bolesnici s kroničnom boli utvrđuju da kod učinkovitosti liječenja boli postoji priličan potencijal za poboljšanje:

 • Više od dvije petine bolesnika prešle su na jače lijekove.
 • Više od dvije trećine spremne su testirati nove lijekove.
 • Bolesnici u Španjolskoj i Italiji rijetko imaju omogućen pristup jakim opioidima, najjačim analgeticima (analgetik = lijek za suzbijanje boli). U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj i Danskoj za ublažavanje bolova češće se primjenjuju jaki opioidi.
 • U Finskoj se najčešće prelazi na alternativne terapijske metode: 91 % bolesnika s kroničnom boli upotrebljava jednu ili više alternativnih metoda liječenja, a Španjolska ima najmanji udio tih postupaka.

Nedostatne informacije za bolesnika

Gotovo trećina bolesnika žali se da nisu bili informirani o novim metodama za bolje liječenje boli. U ispitivanju »Pain in Europe« utvrđeno je da postoje dva moguća objašnjenja:

 • 65 % bolesnika savjetuje se samo s jednim ili dva liječnika, a od toga je 70 % liječnika opće medicine i nisu specijalizirani za liječenje boli;
 • 72 % bolesnika dobiva svoje informacije o liječenju boli s televizije, iz novina i časopisa, a samo 5 % aktivno traži informacije po internetu.

Dodatne informacije možete naći na: PAIN IN EUROPE.

Ispitivanje »Pain in Europe« provela je 2002. i 2003. godine tvrtka NFO WorldGroup. Potpomogla ga je tvrtka Mundipharma International Limited.

 

Izvor: Pain in Europe, NFO WorldGroup, listopad 2002 - lipanj 2003.

 
Inicijativa Hrvatskoga društva za liječenje boli s ljubaznom potporom poduzeća Medis Adria
 
Pristupom, pregledavanjem, odnosno uporabom ove internetske stranice potvrđujete da ste pročitali i razumjeli
te da se slažete s pravnom obavijesti i drugim ograničenjima uporabe ove stranice.