liječenje > liječenje boli lijekovima
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

morfin, oksikodon, metadon, hidromorfon, buprenorfin, fentanil, kodein, dihidrokodein, tramadol, tilidin, nalokson, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, diklofenak, ketoprofen, paracetamol, etodolak, metamizol, flupirtin

Liječenje boli lijekovima

Lijekove koji su najprimjereniji za ublažavanje boli (lijekovi za bol, odnosno analgetici) bolesnik mora izabrati zajedno sa svojim liječnikom. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) lijekovi za ublažavanje boli, analgetici, dijele se na tri stupnja.

 

Analgetici se dijele na slabe (1. stupanj), srednje jake (2. stupanj) i jake (3. stupanj) analgetike. Analgetici 2. i 3. stupnja zovu se opioidni analgetici ili opioidi i primjenjuju se za suzbijanje umjerene do jake boli (boli u kostima i mišićima, kod zglobne reume i bolova kod kanceroznih bolesti). U opioidne analgetike 3. stupnja spadaju morfin i njegovi derivati: oksikodon, hidromorfon te fentanil i buprenorfin (do 100 puta jači analgetici od morfina). U opioidne analgetike 2. stupnja spadaju tramadol i (dihidro)kodein. Po najnovijim spoznajama opioidi često manje opterećuju i ugrožavaju tijelo od mnogih drugih lijekova koji se smatraju »neškodljivima«.

 

Kod umjerenih do jakih bolova stručnjaci savjetuju da se suzbijaju opioidnim analgeticima. Opioidni analgetici djeluju slično kao tvari za sprječavanje bolova svojstvene tijelu, tako da se u tijelu vežu uz receptore u kralješničnoj moždini i mozgu koji su odgovorni za osjećaj boli te tako blokiraju prijenos boli u središnji živčani sustav. Nekada su se opioidni analgetici smatrali zadnjim sredstvom izbora, što znači da su se njime liječili najteži mogući bolovi. Danas liječnici puno prije savjetuju uporabu tih lijekova. Pokazalo se naime da, ako su pravilno upotrijebljeni, ne ugrožavaju bolesnika. U suvremenim farmaceutskim oblicima ne znače gotovo nikakvu opasnost od pojave odvisnosti. Učinkovito prekidaju bolna stanja, dakle upravo ono što liječnik želi postići da spriječi promjenu akutne boli u kroničnu.

 

Opioidni analgetici često se uzimaju u obliku tableta, kapsula, kapi, flastera ili injekcija. Izvrsnim se pokazao osobito galenski oblik kapsula i tableta s produljenim otpuštanjem, odnosno tzv. retardni oblik. Latinska riječ retardare znači usporiti: retardni pripravci oslobađaju svoju djelatnu tvar kontinuirano dvanaest sati u krvotok i tako trajno učinkovito suzbijaju bol.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također preporučuje liječnicima da da kod jakih bolova savjetuju/propisuju bolesnicima primjenu opioidnih analgetika s produljenim otpuštanjem u obliku tableta ili kapsula. Ti analgetici spadaju u 3. stupanj, a jedan je od najpoznatijih predstavnika morfin.

 

Tipične nuspojave opioida, kao što su mučnina i zatvor, liječnik može dobro otkloniti odgovarajućim pratećim lijekovima. Nuspojave, npr. mučnina, često nestaju već nakon jednog tjedna.

 
Inicijativa Hrvatskoga društva za liječenje boli s ljubaznom potporom poduzeća Medis Adria
 
Pristupom, pregledavanjem, odnosno uporabom ove internetske stranice potvrđujete da ste pročitali i razumjeli
te da se slažete s pravnom obavijesti i drugim ograničenjima uporabe ove stranice.