pitanja i odgovori
 
aktualno
merjenje bolečine s pomočjo VAS lestvice
vprašanja in odgovori

Pitanja i odgovori

 

Zbog triju iskliznuća intervertebralnih diskova jako me boli kralježnica. Liječnik mi je savjetovao da se puno krećem. Vrlo rado vozim bicikl. Je li to primjereno za mene?

Vožnja bicikla idealna je kad imate bolove u kralježnici jer čitava težina tijela ne pritišće na noge. Važno je međutim da najprije odgovarajućim lijekovima ublažite bol u tolikoj mjeri da se možete kretati bez antalgičkog (zaštitnog) držanja. Inače vam se mogu dodatno pojaviti i bolovi zbog istezanja mišića (bolovi u nogama).

 

Budući da imam kronične bolove zbog artroze, ne mogu više raditi kao medicinska sestra. Profesija mi puno znači. Što da učinim?

Osim objektivne kliničke dijagnoze važno je također da mjerite bol. Svojemu liječniku pokažite na VAS-skali od 0 do 10 koliko su jaki su vaši bolovi. Odgovarajuću vrijednost zabilježit će u vašu zdravstvenu kartoteku. Zatim uzmite VAS-skalu još jednom u ruke i označite svoj individualni cilj liječenja (jačina boli koja je za vas prihvatljiva). Tako ćete sami odrediti vrijednost kod koje ćete moći opet ići na posao. Liječnik će zajedno s vama odrediti odgovarajuće liječenje, koje ga će redovito provjeravati.

 

Liječnik mi je propisao liječenje opioidnim analgetikom. Članovi obitelji rekli su mi da sada više ne smijem voziti auto. Je li to istina?

Opioidni analgetici mogu utjecati na smanjenje sposobnosti za vožnju pa zato ne preporučujemo vožnju tijekom liječenja tim lijekovima. Međutim jaki bolovi ili premorenost često smanjuju sposobnost za vožnju puno više od tih lijekova. Odluku o sposobnosti za vožnju u cestovnome prometu donijet ćete sami i odgovarati za nju. Preporučujemo vam da o tome razgovarate s liječnikom.

 

Smijem prestati uzimati antireumatik ako uzimam opioidni analgetik?

Nesteroidni antireumatici (analgetici za ublažavanje blage boli, odnosno 1. stupnja boli, jačine od 1 do 3 po VAS-skali) imaju ograničen analgetički učinak. U prvome redu ublažavaju upalu. Zato kombinacija s opioidnim analgetikom s jačim učinkom može biti dobra odluka ako je jačina i priroda boli takva.

 

Ne bi li bilo bolje liječiti uzrok boli umjesto da liječimo simptome?

Bol je u prvome redu upozoravajući simptom. Zato je naš prvi cilj naći taj »uzrok« i liječiti ga. Ako je međutim bol kronična, često je ne možemo više povezivati samo s jednim određenim uzrokom. Govorimo o »bolnom stanju«. U prvome planu više nije liječenje određenoga uzroka, već liječenje boli.

 

Imam 75 godina i zbog jakih bolova uzrokovanih artrozom dobio sam flaster. Bolovi su ipak još uvijek vrlo jaki.

Kod starijih ljudi koža se često mijenja. Djelomice postaje suha i tanka. Zbog toga se ponekad kroz kožu može prenijeti manje djelatne tvari iz analgetičkoga flastera. Ublažavanje boli može biti neučinkovito, a i nepredvidljivo. Zato flasteri za starije osobe često nisu odgovarajuća analgetička terapija. Savjetujemo uporabu suvremenih opioida u obliku tableta ili kapsula. Retardne tablete (tablete s produljenim otpuštanjem) većinom se uzimaju svakih 12 sati i tijekom cijeloga dana ravnomjerno oslobađaju svoju djelatnu tvar i pritom učinkovito ublažavaju bol. Liječnik može točno odrediti dozu koja vam je potrebna, što znači bolju regulaciju i time bolje ovladavanje vaše boli.

 

Muž već godinama boluje od neuralgije trigeminalnoga živca i ima jake napadaje bolova. Tada ne može ni govoriti ni jesti. Što možemo učiniti?

Neuralgija trigeminusa povezana je s najjačim bolovima koje poznajemo. Ako lijekovi nisu učinkoviti, operacija je jedna mogućnost. Najbolje je da o tome razgovarate s neurokirurgom. Trigeminalni (trograni) živac u licu dijeli se na tri grane koje šalju impulse iz čela, očiju, čeone šupljine, lica, gornje i donje čeljusti. Ako je taj živac stisnut ili ozlijeđen, u području lica javljaju se jaki bolovi.

 

Postaje li liječenjem osteoporoze kost stabilnija ili samo sprječavam pogoršanje?

Kod pravilnoga liječenja mineralna koštana gustoća može se poboljšati već tijekom jedne godine. Važno je da svakodnevno budete aktivni, a ne samo jedanput na tjedan. Najbolje je da u svoju svakodnevicu obavezno uključite svakodnevnu šetnju.

 

Zbog bolova u leđima uzimam lijekove protiv bolova koji su u slobodnoj prodaji u ljekarni. Od tada imam poteškoće sa želucem. Postoji li tu kakva veza?

To je posve moguće. Želučani ulkusi često su neželjena posljedica u bolesnika koji protiv bolova uzimaju tzv. nesteroidne antireumatike. Međutim ti lijekovi vjerojatno previše ne pomažu protiv bolova. Zato sa svojim liječnikom porazgovarajte o uporabi učinkovitijih analgetičkih lijekova. Za liječenje vaše boli opioidi su dobar izbor. Ne ozljeđuju ni želudac niti bilo koji drugi organ.

 

Od nedavno osjećam pekuću bol u prsnom košu. Može li to biti povezano s herpesom zosterom koji sam prebolio prije šest godina?

Vaš opis ukazuje na neuropatsku bol koju uzrokuje virus herpesa zostera, odnosno virus vodenih kozica (Varicella-zoster). On može biti niz godina neaktivan u živčanim stanicama. Ako međutim imunološki sustav oslabi, npr. zbog psihičkih ili fizičkih opterećenja, ti se virusi »bude« i uzrokuju herpes zoster. Ti virusi mogu uništiti živac i time uzrokovati vrlo jake bolove. Da oni ne bi postali kronični, liječnik mora što prije bude moguće napraviti blokadu živaca.

 
Inicijativa Hrvatskoga društva za liječenje boli s ljubaznom potporom poduzeća Medis Adria
 
Pristupom, pregledavanjem, odnosno uporabom ove internetske stranice potvrđujete da ste pročitali i razumjeli
te da se slažete s pravnom obavijesti i drugim ograničenjima uporabe ove stranice.